repo21

Generisch middel als kankertherapie

Posted by marcho on September 22nd, 2007

The New Scientist meldt dat het generisch geneesmiddel Dichloroacetate, dat gebruikt wordt bij stofwisselingsziekten, zoals de ziekte van Huntington, door zijn zéér specifieke inwerking op de cel nu kan worden beschouwd als een goedkoop en veilig geneesmiddel voor de meeste vormen vankankers, Op het middel rust geen patent, wat betekent dat het voor een fractie van de kosten van een nieuw ontwikkelde geneesmiddel gemaakt kan worden.

In de Universiteit van Alberta in het Canadese Edmonton heeft het wetenschappelijk team van Evangelos Michelakis testen met Dichloroacetate op menselijke kweekcellen buiten het lichaam en vonden dat het long-, borst- en hersenkankercellen doodde, maar geen gezonde cellen. Tumoren verwekt in ratten, krompen zienderogen toen deze in contact kwamen met water waarin Dichloroacetate was opgenomen.

Dichloroacetate valt de kankercel op een zeer specifieke wijze aan. Volgens Michelakis zijn er bewijzen dat het middel mitochondriën, bepaalde onderdelen van een cel, activeert. Dat doet op zijn beurt de kankercellen doen verschrompelen en uiteindelijk doen afsterven. Kankercellen onderdrukken hun mitochondriën en dit zorgt er ook voor dat ze zich kunnen beschermen tegen vele standaard chemotherapiën. (Felixcius)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>