repo21

COPD wordt derde doodsoorzaak

Posted by marcho on September 17th, 2007

Al één op tien mensen lijdt aan COPD-aandoeningen, een verzamelnaam voor chronische bronchitis en long-emphyseem. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse universiteit van Oragon in Portland. Dat blijkt uit een onderzoek bij 9.500 veertigplussers in twaalf landen. Via een longtest werd door de wetenschappers 11,8 procent van de mannen en 8,5 procent van de vrouwen COPD vastgesteld.

Opvallend en verwacht is, dat negen op de tien COPD-patiënten rokers of ex-rokers zijn. COPD is de enige ziekte die gestadig aangroeit ten opzichte van andere pathologiën. Momenteel is COPD nog steeds de vijfde doodsoorzaak, maar als die evolutie zich aan het huidige ritme doorzet, komt deze aandoeningen in de jaren twintig van deze eeuw op de derde plaats.

Uit het onderzoek blijkt dat de aandoening zich al manifesteert rond de leeftijd van veertig jaar. België was niet vertegenwoordigd in het onderzoek, maar er zouden in ons land ongeveer 680.000 COPD-patiënten zijn. Bij het ontstaan van de ziekte spelen onder meer de ultra kleine stofdeeltjes die zich rondom ons manifesteren, roken, en verlaging van het immuum systeem een rol. De onderzoekers wijzen erop dat niet alleen de hersenen en longen op zuurstof leven, maar het hele lichaam. (Felixcius)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>